Upplev på Trysunda

Ett besök på Trysunda

Du kan åka med passagerarbåten M/F Ulvön från Köpmanholmen, 30 km söder om Örnsköldsvik. Sommartid avgår den varje dag, men under vintern är det färre turer. Du kan ta dig till Trysunda själv med havskajak, segelbåt eller motorbåt. På ön finns gästhamn, vandrarhem och sommartid även en välsorterad kiosk. Vägen från hamnen fram till affären samt toaletten är tillgänglig för rörelsehindrade.

Badplatser

Vid Björnviken finns en fin långgrund sandstrand som är välbesökt under varma sommardagar. I Storviken kan man bada från mjuka badklippor om man föredrar det.

Grilla och elda

Det finns ett antal platser avsedda för grillning. Varma, torra somrar kan det råda eldningsförbud vilket skyltas tydligt vid grillplatserna på ön.

Toalett / Utedass

Runt omkring på ön finns det utedass som underhålls ofta och är öppna för öns alla besökare. Vid gästhamnen finns toalett som även är tillgänglig för rörelsehindrade.

Bo och äta

På Trysunda Vandrarhem erbjuder de olika typer av boende. Vid gästhamnen finns skärgårdscaféet där man kan fika och äta lunch. I servicebutiken i anslutning till caféet finns allt från enklare basvaror till glass att köpa.

För mer information läs mer här >>

Trysunda – ett naturreservat

Naturreservatet Trysunda bildades 1987. Det är 1052 hektar stort, varav 378 hektar är land. I reservatet ingår Trysunda, Skrubban och flera mindre öar. Syftet med reservatet är att bevara öarnas speciella natur. Området ska också bevaras för sina kulturmiljöer och för att främja arbete och boende för Trysundas fiskarbefolkning. Ett annat syfte är att underlätta för friluftsliv.

I reservatet är det inte tillåtet att:

  • göra åverkan på mark och växtlighet
  • störa djurlivet
  • ta med hund som inte är kopplad
  • göra upp eld annat än på därför iordningsställd plats
  • framföra motordrivet fordon på land.  Nyttotrafik är tillåten för boende på Trysunda och för statlig eller kommunal tjänsteman.